Beneficis per a la salut de l’espatlla ibèrica de gla

Els greixos de porc ibèric de gla tenen més del 55% d’àcid oleic (monoinsaturat). Aquests greixos, segons s’ha demostrat en rigorosos estudis científics, produeixen un efecte beneficiós sobre el colesterol en sang, propiciant un increment de la taxa del colesterol beneficiós (HDL) i reduint la taxa del colesterol perjudicial (LDL). Només l’oli d’oliva verge té un contingut d’àcid oleic superior.

La proporció total d’àcids grassos insaturats en el greix dels productes guarits de porc ibèric alimentat amb glans és major del 75%, la qual cosa fa que sigui la més “cardiosaludable” de totes les grasses animals conegudes i fins i tot més saludable que algunes d’origen vegetal. El mèrit no és únicament de la raça dels porcs; influeix enormement l’alimentació a força de glans i herba.

A més d’aquest efecte beneficiós sobre el colesterol, el pernil ibèric proporciona proteïnes, vitamines B1, B6, B12 i àcid fòlic, molt beneficioses per al sistema nerviós i el bon funcionament del cervell. També és ric en vitamina E, un poderós antioxidant, i en minerals com el coure, essencial per als ossos i cartílags, calci, ferro, zinc, magnesi, fòsfor i seleni, aquest últim molt lligat a processos de antienvelliment. Quant a l’aportació energètica, 100 grams de pernil ibèric de gla aporten menys de 250 kcal (més o menys com el pa), per la qual cosa un consum moderat no perjudicarà les dietes hipocalóriques (baixes en calories). També és un excel·lent substitut de la carn vermella, ja que 100 grams de pernil contenen 43 gr de proteïnes.